Legendi järgi pärineb sõna cappuccino kapuutsiini kloostritest, kus espresso maitse pehmendamiseks kasutati algselt koort. Pruunikas jook meenutas värvilt munkade rüüd ja selle järgi ongi jook nime saanud.
Cappuccino koosneb:
Cappuccino peal on peene tekstuuriga sametine piimavaht ja all kuum piim. Vahtu peaks pinnal olema 1,5-2 sentimeetri jagu.
Cappuccinot soovitame juua õige mõõduga tassist, mitte suuremast kui 180 ml. Eestis serveeritakse tihti seda jooki liiga suurest anumast, mistõttu espresso maitse on suure piimakoguse poolt tahaplaanile surutud. Cappuccino on siiski kange piimakohv, lahjem piimakohv on caffé latte. Eriti suured tassid on kasutusel mitmetes rahvusvahelistes kohvikukettides (nt Starbucks).
Eelkõige cappuccinoga seostub latte art ehk piimakunst – piimavahu ja kohvi segunemisega kohvi pinnale mustrite joonistamine. Ka selle artikli illustreerival pildil näed enamlevinud latte art kujundit rosetta’t. Latte arti võib teha ka abivahendeid kasutades – nt pintsel, spaatel, puutikk jt. Piimakunstis peetakse iga-aastaseid maailmameistrivõistlusi