Hea tööandja paneb oma kontorisse püsti sellise kohvinurga, et tema hea töötaja ei peaks hea kohvi otsingutel kontorist kaugele eksima. Ta valib korraliku espressomasina ja kohvimargi, sest muidu mine tea, ehk see mujale läinud töötaja ei tulegi tagasi…
Kontori kohvinurk edendab Su äri igal juhul kasudega. Töötajad on rahul ja keskendunud, töö lendab. Esindulikkus külaliste ees samuti garanteeritud. Ja kui mõnus aroom. 🙂
Aga kui tööandja vahel siiski endamisi küsib, kuidas ja kas see kohv ikka täpselt töötaja töötegemist mõjutab, siis võiks ta teada oma südamerahustuseks mõnda päris kindlat fakti.
Mida täpselt kofeiin inimese kehas teeb?
Kuidas ta töö tulemuslikkust mõjutab?
Inimese kehas olevad retseptorid toodavad adenosiini – neurotransmitterit, mille neuronid vallandavad väsimust, ahendavad veresooni, rahustavad südant; adenosiin hoolitseb öösel meie une eest. Adenosiin on kofeiini vastand – ta rahustab, maandab energiat.
Kofeiin peatab ajutiselt adenosiini vallandumise ja seepärast tunneb inimene end kohvi juues koheselt erksamana. Eriti tuntav on see mõistagi esmasel kohvi pruukimisel. Juues aga kohvi igapäevaselt, harjub keha kofeiinidoosiga ja sama efekti saavutamiseks tuleb kofeiinidoosi loomulikult suurendada. Mis ühe veendunud kohvisõbra jaoks on õigupoolest päris meeldiv progressioon.
Juba kohvijoomise tegevus ise loob meeldiva ja keskendunud atmosfääri. Kui palju häid ideid on sündinud kui paljudes büroodes kohvi toel – kes seda küll rehkendada mõistaks.
Aga kuidas siis on – kas kohv loob produktiivsust tööl või ei?
Vastus sobib tahes kellele – jah ja ei ühekorraga.
Kofeiini lühiajaline ergutav mõju sõltub kohvikogusest, valmistamise viisist, inimese kehatüübist, kaalust, tarbimise ajast ja ka tavapärase une kvaliteedist.
Hetkeks peatatud adenosiini vallandumine jätkub mõne aja pärast täie hooga ja siis tuleks… võtta uus tassitäis? Miks mitte! Kui kohvisõber ise on juba piisavalt kogenud, siis teab ta hästi, millal läheb kofeiinidoos liiga suureks – et ei tekiks ärevust või ei saaks rikutud ööuni.
Vahel aga piisab ergutuseks sellestki, kui tõusta oma töökohalt, minna kohvinurga mõnusasse aromaatsesse õhkkonda, ajada kolleegidega pisut juttu ja veidral moel oleks justkui kohvi joomatagi kohv joodud.:) Vaim on taas häälestatud ja tööandja ning enesegi rõõmuks jagub vunki ülesannete lahendamiseks.
Nii et tööandjana võid olla kindel – hea kohvinurk on Su töötajatele oluliseks toeks igal juhul.
Kogu tööd kohv Su kontoris ära ei tee, aga kohvisõbrast töötajale on hindamatuks abimeheks küll.