SCAA andis 18.jaanuaril 2016.a. välja uue kohvi aroomi- ja maitseratta! Kohvi maitsenüansside kaardistamise 21-aastases ajaloos võrdub see inimese esimese jalutuskäiguga Kuul.
Aroomi- ja maitseratas on endise SCAA direktori Ted Lingle juhitud uurimus, milles osales sadu teadlasi, kohviröstijaid, kohviprofessionaale nii tootjate kui töötlejate hulgast ning kohvitööstuse analüütikuid.
Aroomi- ja maitseratta ülesanne on kaasaegsel kujul kirjeldada ja kaardistada kohvi ülirikkalikke maitsepeensusi ning leida ühist adekvaatset professionaalset sõnavara kohvi maitsete käsitlemisel, leida universaalne ühisosa praktikute ja teoreetikute mõistete vahel. Tõeliselt revolutsiooniline saavutus, mis on ülioodatud igas kohvi-röstimiskojas ja kohviõpitoas, kohvikus ja kaupluses.
Kohvitööstus, mis teadupärast on maailmas suuruselt teine tööstusharu pärast naftatööstust, vajab ühiseid arusaamu ja nimetajaid millega mõõta/iseloomustada olulisi määrajaid, rääkides kohvist. Eriti nüüd, kus erikohvide jõuline tulek teeb kvaliteetkohvide peen-erinevuste arusaadavalt seletamise aina vajalikumaks.
Kohviproffide kasutuseloleva väljendi „kohvis on tunda neid ja neid noote“ ekvivalent on teadlaste sõnapruugis „maitse-komponendid“. Esimene väljend on praktikute kokkuleppeline viis kirjeldada maitseid, teine teadlaste katse lahutada teaduslikult selgelt eralduvad maitsed tervikust osadeks. Kohvitööstuse seisukohalt on aga oluline sõnavara ühtlustada, vaatepunktid ühtlustada.
Kohvikeele sõnastikus on käesoleval aroomi- ja maitserattal 110 komponenti, lugedes end sõltumatuks nii teaduse kui praktikute senisest sõnavarast – püüdes leida ühisosa ning olla ammendav mõlema osapoole jaoks.
Uus aroomi- ja maitseratas on juba KAFO koolitusklassis kohal ja meie samuti – püüdes asju nimetada üha selgemate sõnadega, üha arusaadavamalt.
Tule kohvikooli!