Robusta on kongo kohvipuust (Coffea canephora) saadav kohvisort, mis avastati ja klassifitseeriti 19. sajandi lõpupoole. Selle kasvataim on väga levinud nii Aafrikas, Aasias kui ka osaliselt Lõuna-Ameerikas ning annab tänapäeval ligikaudu veerandi kohvitoodangust maailmas.
Kongo kohvipuu kasvab kõige paremini 0-1000m kõrgusel üle merepinna ning talub erinevalt araabika kohvisordist hästi ka kuuma ja niisekt kliimat, kus temperatuur võib tõusta üle 30 kraadi.
Kongo kohvipuu kasvab kiiremini kui araabia kohvipuu. Samuti annab see suuremat saaki ja on kahjurite suhtes vastupidavam. Lisaks õitseb kongo kohvipuu mitu korda aastas ja annab seetõttu ühe taime kohta pisut suuremat toodangut kui araabia kohvipuu.
Coffea robusta põõsad kasvavad 2-5m kõrguseks. Lehed on elliptilised või nooljad, leheroodude kohalt kõverdunud ning helerohelised. Õied on valged või roosad, 5-8 õielehega. Õitsemisperiood kestab kõigest kaks või kolm päeva ning taim õitseb keskmiselt kolm korda aastas.
Oad on ümmargused, värvuselt kollakaspruunid ning sisaldavad rohkem kofeiini kui araabikaoad (ligikaudu 2,7%). Röstimise järel on robustal eripärane, veidi šokolaadi meenutav täidlane maitse ning pikk järelmaik. Kohvisegudes kasutatakse robusta kohviuba tihti intensiivsema.