Sa tead ju küll, et vahel maitseb omatehtud kohv kohe ekstra hästi? Sealjuures on kohv valmistatud samadest ubadest ja samade vahenditega ja täitsa-täitsa-igatepidi samamoodi nagu alati, no tõesti on! – aga maitsevahe on absoluutselt mõõtmatu. Kuidas nii?!
Saladust polegi. Kohvi tegemisel on mõned lihtsad võtted ja tõed nii määravad, et kui neid jälgida, ongi kohvi maitse lausa ehmatavalt parem. Ja kui neist võtetest/reeglitest ka igapäevaselt midagi ei hooli ega tea, siis – aeg-ajalt ja täiesti kogemata läheb ju miskit täppi ikka ja ühtäkki oled valmistanud nii palju!!! parema kohvi kui tavaliselt.
Neid raudreegleid ei ole teab mis palju, aga proovi ja Su igapäevane kohv on garanteeritult parem:
1. Kohvivesi olgu värske ja maitsev!
Kui Su kraanivesi on Su lemmikvesi, siis on see ka kohviks hea. Kui aga tavalist kraanivett filtreerid suure lubja-, raua- või muu aine sisalduse pärast, siis tee seda ka kohvivee jaoks – ainult keetmisest võib jääda väheks.
2. Lase keeval veel jahtuda!
Väga tähtis! Keev vesi kõrvetab kohvi ja maitse saab kibe nagu kõrbenud toidul ikka. Õige kohvivalmistamise veetemperatuur on 92-96 kraadi.
3. Maitseküllase ja aromaatse kohvi saad ubadest!
Jahvatatud kohv kaotab oma aroomid ja maitsed väga kiiresti. Kui avad jahvatatud kohvi paki ja lased sel avatuna seista, muutub see lühikese ajaga maitsetuks ja aroomivaeseks. Kohviubade värskus püsib oluliselt kauem.
4. Jahvata ube ainult vajaminev kogus vahetult enne kohvi valmistamist!
Samamoodi kui poest ostetud jahvatud kohv, muutub ka Sinu jahvatatud kohv kiiresti maitsetuks. Jahvata nii palju, kui just täpselt parasjagu vajad ja mitte rohkem.
5. Iga kohvijook nõuab oma jahvatust!
Vali sobiv jahvatus oma lemmik-kohvijoogile.
espresso = peenike
filtrimeetod = keskmine
presskann = jäme
6. Hoia oma lemmikkohv värske!
Jäta kohvioad originaalpakendisse. Sule avatud pakk õhukindlalt sulguriga. Nii garanteerid ubade aroomide ja maitse parima säilivuse. Ka kohvioad kaotavad aja jooksul väärtuse. Kui oled kohvitarbijana tagasihoidlik, eelista väiksemaid pakendeid – 250 g või 500 g.
7. Parim kohvikogus on täpne kogus.
Kohvi kuldreegel ütleb, et parim on 60 g jahvatatud kohvi 1 l vee kohta. On Sul olemas kohvikaal? Kui oleme parima jahil, siis on kohvikaal sama vajalik nagu termomeeter lihale.
8. Õige tõmbeaeg!
Tõmbamisaeg annab Su kohvile nime ja iseloomu. Missugust kohvijooki soovid?
Espresso 20-30 sek
Presskann 4-6 min
Fiter 3-5 min
V60 2,5-3,5 min
Moka 2,5-3 min
Aeropress 1-2 min
Kui pärast nende järgimist Sa oma kohviga rahul pole, tulevad mängu juba järgmised faktorid, nagu kohviubade sort, röstimisaste ja -meetod, kohvijook ise – kas espresso, cappuccino, must kohv või midagi muud, teistsugused valmistusvahendid – aga oma algvahenditega/ubadega vms oled Sa teinud igal juhul oma parima.
Proovi ja avasta
ja
teretulemast (igapäevaselt) hea kohvi maailma!