Alates 1. septembrist 2021 on KAFO Johan&Nyströmi ametlik maaletooja Eestis. Vana armastus erikohvi vastu leidis tee tagasi meie valikusse.
Johan & Nyström on Rootsis tegutsev röstikoda, mis asutati 2004. aastal visiooniga paremast kohvimaailmast. Algselt neljast sõbrast koosnevale pundile oli silma hakanud, et Rootsis müüdav kohv oli madala kvaliteediga. Oli teada, et farmerid on alatasustatud ning mis kõige hullem: kohv maitses halvasti.
Nad seadsid eesmärgiks parandada kohvimaailma väikeste sammude haaval. Teades, et kui kvaliteetne ja jätkusuutlikult kasvatatud kohv jõuab üha enamate inimesteni, siis mõjutab see ka üldist kohviturgu laiemalt. Nüüd, ligi 20 aastat hiljem on teadlikkus kohvist oluliselt tõusnud ning vaadates otsa tõele: tehtud on ära päris palju. Kuid see endiselt ei ole veel piisav ja teha on väga palju veel.
Johan&Nystrom idee oli algusest peale tegelikult üsna lihtne. Nad ostavad tõeliselt head kohvi, mis on toodetud ökonoomsel ning jätkusuutlikul viisil ning maksavad selle eest õiglast tasu. Võib arvata, et üsna banaalne äriidee ja, et siin ei midagi ebatavalist. Kuid kahjuks pole see kohvi maailmas eriti sage käitumisviis. Suurem osa kogu maailmas ostetud kohvist ei ole objektiivselt kuigi kõrge kvaliteediga ning majanduslikel eesmärkidel toodetakse seda harva loodust säästval viisil.
Kuigi poodides kohvipakke vaadates jäävad silma paljud sertifikaadid, on suurem osa neist vaid turunduslikud ning kahjuks viitavad harva päriselt jätkusuutlikkusele. On üsna lihtne arvutada, et kui kohvipakk maksab toidupoes 8 eurot/kg ja Ladina-Ameerika keskmise kohvitootja tootmiskulu on 2.7 eurot/kg (ning oma osa soovivad saada ka transpordiettevõtted, röstijad, maaletoojad, poepidajad ning maksude kujul riik), siis tegelikult farmerid ja farmis töötavad korjajad erit raha ei näe. Karm reaalsus on see, et suur osa kohvi tootjaid loobub oma farmidest ja tootmisest, sest madalad tasud ei ole jätkusuutlikud kohalikule kogukonnale ega ka mitte planeedile.
Johan&Nyströmi ostu filosoofia on teistsugune, kui paljudel teistel maailmatasemel tuntud röstikodadel. Selle asemel, et osta kohvi kokku mikropartiide kaupa erinevatelt farmeritelt, teevad nad pikaaegset koostööd farmeritega, kes jagavad nendega samu väärtuseid ning kes toodavad oma kohvi jätkusuutlikul põhimõtetel ja kvaliteedile orienteerituna.
Nad ostavad koostööpartneritelt õiglase tasu (oluliselt kõrgemalt, kui nt fairtrade miinimum ette näeb) eest kogu saagi (või enamus sellest). Kõige kirkamad pärlid selekteerivad hooajaliste päritolude seeriasse, et tutvustada kohvisõpradele erinevate araabika sortide, päritolude ja töötlemismeetodite maagiat. Ning suurema osa saagist segavad espresso- või filter segudesse. See osa kohvist ei ole tõepoolest oma maitsenüanssidelt niivõrd värvikirev, kui hooajaliste päritolude mikropartiid, kuid see on kasvatatud samadele väärtustele põhinedes ja maitseb samuti äratuntavalt paremini, kui tavaline kohv.
Selline mudel kasvatab stabiilsust ja vastastikust kindlust. Paljudelt farmeritelt, kellega Johan&Nyström koostööd teeb, on ostnud nad kohvi juba kümme aastat. Võttes arvesse, et aastate jooksul on kohvi kvaliteet üha paremaks läinud, võib olla see tõestuseks, et see filosoofia töötab.
Johan&Nyströmi röstla, mis asub Stockholmist lõuna pool Lännas, on üks Euroopa moodsamaid röstikodasid erikohviga ümber käimiseks. See on algusest lõpuni üles ehitatud peensusteni, et röstida fantastiliselt head kohvi. Kogu kohv röstitakse hoolsalt ja aeglaselt unikaalse profiiliga, et kohv röstuks ühtlaselt ning maitsed saaksid korralikult areneda. Iga partii puhul sooritatakse näidisröste, kuni ideaalne profiil on välja töötatud. Alles siis röstitakse suuremates profiilide ja maitstakse üle, et kvaliteet oleks ühtlane ja maitseks täpselt nii, nagu seda ise juua soovivad. Jätkusuutlikult, kõrge kvaliteediga ja ülimaitsvalt.